НОВА
КНИГА
ВЕЧНИЯТ ДОПИНГ
Добави в Facebook
Добави в Twitter
RSS канала - Всяка неделя

Всичко се повтаря отново и отново.
Тия дни /март 2015-а/ заловиха с допинг целия национален отбор по вдигане на тежести. И мнозина се втурнаха да „откриват“ истината и да се правят на храбреци с днешна дата.
През пролетта на 1989-а „Всяка неделя“ започна разследване за смъртта на щангиста Пейчо Пейчев – тогава това си беше доста смело начинание, накрая и то, заедно с други мои предизвикателства, стана причина да спрат предаването.
Правехме разследването заедно с талантливия спортен журналист Димитър Димков, който после се запиля в Щатите. В продължение на няколко седмици упорито се вглеждахме в причините за смъртта на спортиста. Разговаряхме със съпругата му, която изплака, че се чувства като животно след случилото се; също и с един млад лекоатлет, когото намерихме в затвора в Бобов дол – беше осъден, защото крадял, за да си набавя пари за купуването на допинг. Имаше и други любопитни свидетелства, между тях и колоритния коментар на Боян Радев…
По някое време тогавашният премиер Георги Атанасов ми подсказа, че самият Живков много се е подразнил от разследването. Абаджиев успешно се преборваше с руските щангисти, може би това беше важно за Живков; а може би причината да е била и съвсем прозаична: казвали му, че и на него дават от същите хапове, както на щангистите, така че всички приказки за допинг са бошлаф. Атанасов е жив и здрав, може да го питате за тази история: той дойде в къщи един ден изрично да ме предупреди. По онова време неговата съпруга Людмила Филипова, Бог да я прости, беше шеф на редакция ЛИК, където бяха пратили и „Всяка неделя“, може би и тази да беше причината. Но, все едно, Атанасов си позволи този жест , което му прави чест.
Тук са представени най-важните фрагменти от разследването, което продължи почти до самото спиране на „Всяка неделя“.
Предстои да видите интервю с Иван Абаджиев, който си позволява едно фундаментално признание…


ОЩЕ ПО ТЕМАТА